Gyproc Trophy

ingevoerd op 4-11-2011

Banier uit Oudkarspel is met het prestigieuze project ‘Filmmuseum’ genomineerd voor de Gyproc Trophy. Het Filmmuseum, wordt gebouwd in opdracht van Bouwbedrijf De Nijs uit Warmenhuizen.
Het is voor Banier een van de grotere klussen uit hun bestaan van 17 jaar.

Gyproc maakt deel uit van Saint-Gobain en is in Nederland marktleider in gipsplaten en wand- en plafondsystemen. Met de Gyproc Trophy waardeert Gyproc de creativiteit en het vakmanschap met Gyproc-systemen van de plafond- en wandmontagebedrijven; de Gyproc Professionals. Een vakkundige jury, bestaande uit specialisten op het gebied van bouwkundige architectuur en afbouw, beoordeelt de inzendingen op vakmanschap, architectuur en op technische criteria. Voor deze wedstrijd, die eenmaal per twee jaar wordt georganiseerd, kunnen Gyproc Professionals zich inschrijven, met een project dat zij hebben gerealiseerd. De winnaar zal bekend gemaakt worden tijdens de Gyproc Professionaldag, die gehouden wordt op 4 november 2011. De winnaar wordt door Saint-Gobain Gyproc Nederland ingezonden naar de Internationale Trophy.Helemaal nieuw is de Publieksprijs. De Gyproc Professionals, die een project indienen, moeten op een project van een collega stemmen om de indiening van het eigen project formeel te maken. Enkele weken voor de uitreiking van de Gyproc Trophy zullen de profielen opengesteld worden voor het publiek. Zij kunnen een stem uitbrengen op het project dat zij het beste vinden. Uit een gewogen samenvoeging van deze stemmen wordt het winnende project voor de Publieksprijs bekend.

Project Betrokken Partijen

Project: Filmmuseum
Plaats: Amsterdam
Architect
Naam: Delugan Meisl Architects
Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever
Naam: EYE Film Instituut
Plaats: Amsterdam
Hoofdaannemer
Naam: de Nijs
Plaats: Warmenhuizen
Uitvoering
Start binnenafbouw: december 2010
Oplevering binnenafbouw: Oktober 2011
Oplevering gebouw: November 2011  

Projectomschrijving
De binnen- en buitenruimten van het gebouw zijn ontworpen zonder rechte hoeken. Ook opvallend aan het ontwerp zijn de uitstekende zijden. Aan de zuidoostkant steekt een zijde 32 meter uit, aan de westkant 15 meter. De totale constructie is 23 meter hoog en vangt de krachten van 930.000 kilo staal op. De vier filmzalen in het gebouw bieden plaats aan 80, twee maal 120 en 300 bezoekers. In het atrium, met uitzicht over het water, komt een café-restaurant. Een niveau lager bevindt zich het filmlab. Verder komen in het gebouw een winkel, diverse werk- en publieksruimtes en een expositieruimte.
Volgens de architect zal het gebouw ogen als een beeldhouwwerk waarvan de witte huid op talloze manieren licht reflecteert. In het gebouw is geen één ruimte hetzelfde. Het centrum van het gebouw wordt gevormd door een grote open ruimte met trappen die (zit)plaatsen bieden aan honderden bezoekers.
Uitdaging
In dit gebouw staat geen één wand recht. Alles is onder een hoek gesitueerd waarbij het lijnenspel van de architect op wonderbaarlijke wijze is bedacht. Dat de wanden onder een hoek gebouwd worden is nog te doen, echter de lengte en hoogte van de wanden vraagt om vakmanschap. Een plafond aangebracht in verschillende vlakken, onder verschillende hellingshoeken vraagt om precisie in de uitvoering. Mede ook omdat dit de basis vormt voor een akoestisch plafond wat daaraan bevestigd wordt. Men zal totaal verbaasd zijn wanneer ze dit zien.

 
Filmuseum te Amsterdam Filmuseum te Amsterdam
Filmuseum te Amsterdam 1 Filmuseum te Amsterdam 1
Filmuseum te Amsterdam 2 Filmuseum te Amsterdam 2
Filmmuseum te Amsterdam 3 Filmmuseum te Amsterdam 3
Filmmuseum te Amsterdam 4 Filmmuseum te Amsterdam 4
Filmuseum te Amsterdam 5 Filmuseum te Amsterdam 5